علت و درمان تعریق زیاد بدن (زیربغل، کف دست و پا)

l

آیا بیشتر از سایرین عرق می‌کنید؟ آیا یک تمرین پنج دقیقه‌ای روی تردمیل شما را به شدت خیس می‌کند؟ آیا هر بار قبل از دست دادن دست‌های خود را خشک می‌کنید؟ تعریق بیش از حد موجب عذاب و دردسر است. اما گاهی اوقات عرق کردن زیاد نشانه‌ای از یک شرایط پزشکی است. تشخیص تفاوت آنها برای یک فرد معمولی همیشه آسان نمی‌باشد.

[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#d7b1bb”]

اگر از جمله افرادی هستید که تعرق زیاد باعث نگرانی و خجالت‌زدگی شما شده و از جمع‌های خانوادگی، شغلی و ارتباط با دوستان صمیمی‌تان بازمانده‌اید، با ما تماس بگیرید. همکاران ما در مرکز تخصصی موی رنسانس آماده‌ی پاسخگویی به شما عزیزان هستند تا با استفاده از مدرن‌ترین روش‌های روز دنیا از جمله تزریق بوتاکس و لیزر مشکل تعریق زیاد شما را برطرف کنند. در کلینیک ما علائم تعریق زیاد در بخش‌های مختلف بدن برای مدت طولانی با موفقیت درمان شده است.[/alert]

تعریق زیاد بدن چیست؟


l1

اگر تنها زمانی که هوا گرم است یا در حال فعالیت بدنی هستید بیشتر از سایر افراد عرق می‌کنید، معمولاً نشانه‌ی مشکل خاصی نمی‌باشد. عرق کردن یک واکنش طبیعی در زمانی است که بدن‌تان سخت در حال کار کردن است و نیاز به خنک کردن خود دارد. معنای تعریق زیاد بدن فراتر از نیاز طبیعی جسمی برای عرق کردن است. در صورت ابتلا به تعریق زیاد، شما بدون دلیل به شدت عرق می‌کنید، در حالتی که متناسب با شرایط آن نیست (دمای هوا ملایم است، مضطرب نیستید، تب ندارید و تنها در حال تماشای یک فیلم با خانواده‌ی خود هستید). اگر در حال نشستن هستید و به میزان فراوانی عرق می‌کنید، طبیعی نمی‌باشد. دو نوع اصلی تعریق زیاد بدن وجود دارد: تعریق موضعی و تعریق کلی.

دلایل تعریق زیاد بدن


تعریق موضعی: تعریق کانونی اولیه

متداول‌ترین دلیل تعریق زیاد بدن تحت عنوان تعریق کانونی اولیه نامیده می‌شود. این نوع تعریق ۱ تا ۳ درصد از مردم را مبتلا می‌کند و معمولاً در کودکی یا نوجوانی شروع می‌شود. تعریق کانونی اولیه موجب بیماری نمی‌گردد. به این دلیل به آن کانونی یا موضعی می‌گویند که تنها بر نواحی خاصی از بدن از جمله زیر بغل، کشاله‌ی ران، سر، صورت، دستان یا پاها تاثیر می‌گذارد.

تعریق کلی: تعریق کلی ثانویه

این نوع تعریق زیاد بدن که کمتر شایع است موجب تعریق در سرتاسر بدن می‌گردد نه فقط در دستان یا پاها. تعریق کلی ثانویه همچنین از نظر پزشکی جدی‌تر می‌باشد. به این علت به آن ثانویه گفته می‌شود که در اثر عامل دیگری مانند یک وضعیت پزشکی زمینه‌ای ایجاد می‌شود. یک نشانه‌ی بارز تعریق ثانویه، تعریق کلی بیش از حد در هنگام شب است.

چه عواملی موجب تحریک تعریق کلی ثانویه می‌شوند؟

احتمالات زیادی از جمله شرایط پزشکی و بیماری‌های مختلفی وجود دارند که عبارتند از:

  • یائسگی
  • بارداری
  • مشکلات تیروئیدی
  • دیابت
  • اعتیاد به الکل
  • بیماری‌های عفونی مانند سل
  • بیماری پارکینسون
  • روماتیسم مفصلی
  • سکته مغزی
  • نارسایی قلبی
  • سرطان‌هایی مانند سرطان خون و لنفوم

اضطراب

افرادی که مضطرب هستند – یا اختلالات اضطرابی دارند – ممکن است بیشتر از سایرین عرق کنند. اما متخصصین می‌گویند که تعریق ناشی از اضطراب مانند تعریق زیاد بدن نیست (هر چند در برخی افراد هر دو وضعیت ممکن است همزمان رخ دهند).

مصرف برخی داروها نیز می‌تواند موجب تعریق زیاد کلی شود.

  • برخی داروهای اعصاب و روان
  • برخی داروهای فشار خون
  • برخی داروها برای خشکی دهان
  • برخی آنتی‌بیوتیک‌ها
  • برخی مکمل‌ها

تعریق زیاد بدن: علائمی که باید در صورت مشاهده به پزشک مراجعه کرد

آیا در صورت تعریق زیاد بدن باید به دکتر مراجعه کرد؟ بله، در صورتی که این علائم را داشته باشید.

  • تعریق در شب: عرق سرد و یا مرطوب بودن روبالشی و ملافه در صبح
  • تعریق کلی: تعریق در سرتاسر بدن و نه فقط از سر، صورت، زیر بغل، کشاله‌ی ران، دستان یا پاها
  • تعریق نامتقارن: اگر عرق زیاد تنها در یک طرف از بدن مشاهده شود، مانند زیر یک بغل
  • تغییرات ناگهانی: در صورتی که تعریق بطور ناگهانی بدتر شود.
  • شروع دیرهنگام: اگر در میانسالی یا بعد از آن مبتلا به تعریق زیاد بدن شوید. تعریق کانونی اولیه که شایع‌تر است معمولاً در نوجوانی یا اوایل جوانی بروز پیدا می‌کند.
  • علائم پس از تغییرات دارویی: در صورتی که تعریق زیاد بدن بعد از شروع مصرف یک داروی جدید مشاهده شود.
  • تعریق همراه با دیگر علائم مانند خستگی، بی‌خوابی، افزایش تشنگی، افزایش ادرار یا سرفه کردن.

درمان تعریق زیاد بدن


l2

در حالی که درمانی برای تعریق کانونی اولیه وجود ندارد اما روش‌هایی برای کنترل علائم آن وجود دارد که عبارتند از:

  • ضدعرق‌ها
  • یونتوفورزیس
  • مصرف دارو
  • جراحی

تعریق ثانویه را نیز اغلب می‌توان درمان کرد هر چند روش مناسب بستگی به شرایط ایجاد کننده‌ی آن دارد. برای مثال تعریق زیاد بدن که در اثر پرکاری تیروئید ایجاد شده باشد را می‌توان با درمان تیروئید از طریق مصرف دارو یا جراحی برطرف کرد.

اولین مرحله برای درمان تعریق زیاد بدن: ضدعرق‌ها

l3

آسان‌ترین روش برای حل مشکل تعریق زیاد بدن، استفاده از ضدعرق می‌باشد که اکثر مردم روزانه از آنها استفاده می‌کنند. اکثر ضدعرق‌ها حاوی نمک‌های آلومینیوم هستند. زمانی که ضدعرق را بر روی پوست خود استفاده می‌کنید یک پلاگ ایجاد می‌شود که مانع از تعریق می‌شود.

ضدعرق را می‌توان از فروشگاه‌ها یا داروخانه‌ها تهیه کرد و یا پزشک برای شما تجویز می‌کند. ضدعرق‌های بدون نسخه ممکن است نسبت به ضدعرق‌های تجویزی کمتر تحریک‌کننده باشند. بسیاری از ضدعرق‌ها بصورت ترکیبی با دئودورانت‌ها به فروش می‌رسند که مانع از تعریق نمی‌شوند اما به کنترل بوی ناشی از عرق کمک می‌کنند. ضدعرق‌ها تنها برای زیر بغل نمی‌باشند. می‌توان آنها برای سایر نواحی که دچار تعریق هستند مانند کف دستان یا پاها نیز استفاده کرد. برخی از آنها را ممکن است بتوان برای خط مو نیز استفاده کرد. ضدعرق و دئودورانت‌ها را نباید فقط در صبح استفاده کرد بلکه در شب و قبل از خوابیدن نیز باید آنها را مورد استفاده قرار داد زیرا به خشک نگه‌داشته شدن بدنتان کمک می‌کند.

مرحله‌ی بعد: چهار درمان پزشکی برای تعریق زیاد بدن

در صورتی که مصرف ضدعرق‌ها از تعریق زیاد بدن در دستان و پاهای شما جلوگیری نکرد:

یونتوفورزیس

در طول این درمان در حالی که دستان، پاها و یا هر دو به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در داخل یک سینی آب کم‌عمق قرار می‌گیرند، می‌نشینید و یک جریان الکتریکی ضعیف نیز از میان آب عبور می‌کند. کسی روش کار این درمان را نمی‌داند، اما متخصصین عقیده دارند که این امر مانع رسیدن عرق به سطح پوست شما می‌شود. این درمان را باید حداقل چند بار در هفته تکرار کرد اما بعد از چند بار ممکن است تعریق متوقف شود. بعد از اینکه یاد گرفتید که چگونه روش یونتوفورزیس را انجام دهید، می‌توانید دستگاه آن را بخرید تا در خانه از آن استفاده نمایید. برخی افراد برای حفظ آن تنها به چند درمان در ماه نیاز دارند. با اینکه یونتوفورزیس معمولاً بی‌خطر است اما از آنجایی که از یک جریان الکتریکی استفاده می‌شود برای زنان باردار و اشخاص دارای ضربان‌ساز قلب، ایمپلنت‌های فلزی (شامل جایگزین‌های مفصل)، بیماری قلبی یا صرع توصیه نمی‌شود.

l4سم بوتولینوم

گزینه‌ی درمانی دیگر برای تعریق زیاد بدن تزریق سم بوتولینوم A (بوتاکس) می‌باشد که برای چین و چروک‌ها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. بوتاکس روشی مورد تایید برای درمان تعریق زیاد در زیر بغل است اما برخی پزشکان ممکن است از آن برای کف دستان یا کف پاها نیز استفاده کنند.

بوتاکس از طریق جلوگیری از آزادسازی ماده‌ی شیمیایی که به غدد عرق برای فعال‌سازی علامت می‌دهد، عمل می‌کند. ممکن است به چندین تزریق بوتاکس نیاز باشد اما نتایج آن می‌توانند تقریباً به مدت یک سال ماندگار باشند.

l5

داروهای آنتی‌کولینرژیک

زمانی که از ضدعرق‌ها و درمان‌هایی مانند یونتوفورزیس و بوتاکس استفاده کرده باشید اما تاثیری نداشتند، ممکن است پزشک مصرف دارویی مانند داروهای آنتی‌کولینرژیک را پیشنهاد کند. داروهای آنتی‌کولینرژیک خوراکی فعال‌سازی غدد عرق را متوقف می‌کنند، اما برای همه‌ی افراد مناسب نمی‌باشند زیرا دارای عوارض جانبی مانند تاری دید، تپش قلب و مشکل ادرار هستند.

l6

جراحی

جراحی تنها برای افراد مبتلا به تعریق شدید توصیه می‌شود که به سایر درمان‌ها واکنشی نشان نداده‌اند. در طول جراحی، پزشک ممکن است غدد عرق را ببرد، بتراشد و یا بیرون بکشد

l7

اقداماتی که می‌توان در خانه برای کنترل تعریق زیاد بدن انجام داد


  • عدم استفاده از لباس‌های سنگین که موجب حبس عرق می‌شوند. به جای آن از لباس‌های سبک و قابل تنفس مانند لباس‌های پنبه‌ای و ابریشمی استفاده کنید، جوراب‌هایی بپوشید که رطوبت را از پاها خارج می‌کنند (پشم گوسفند مرینوس و پلی‌پروپیلن انتخاب‌های مناسبی هستند).
  • هر روز با استفاده از یک صابون ضدباکتری دوش بگیرید تا باکتری‌هایی که می‌توانند بر روی پوست خیس عرق شما زندگی کنند و موجب تولید بو شوند از بین بروند. بعد از دوش گرفتن خود را کاملاً خشک کنید و سپس از ضد عرق استفاده نمایید.
  • از آسترهای زیر بغل و کفی‌های کفش برای جذب عرق استفاده کنید تا لباس‌هایتان خیس نشوند و شروع به بو دادن نکنند.
  • از مصرف غذاهای تند و الکل و نیز نوشیدنی‌ها داغ مانند چای یا قهوه که می‌توانند موجب عرق کردن شوند پرهیز کنید.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *